Az NFL egyre népszerűbb és népszerűbb lett Magyarországon az elmúlt szűk 20 évben. Az első televíziós közvetítés 19 éve volt, amikor a Sport Tv élőben közvetítette a Super Bowl XXXVIII-t, a New England Patriots és a Carolina Panthers találkozóját. A játék rengeteg szurkolót szerzett meg magának Magyarországon, nagyon sok Amerikában élő magyar is jár mérkőzésekre, illetve az Európában (Londonban és Münchenben) rendezett mérkőzésekre is rengeteg magyar kilátogat.

Mivel a játék népszerűsége Amerikában is dominál (a 20 legnézettebb tévés műsor mind NFL-közvetítés évről-évre), a sportfogadási lehetőség elképesztő tárházát tárják elénk a bukmékerek, így a sportfogadás Magyarországon az NFL-t is érinti.

A Super Bowlra szokták kiírni a legtöbb fogadási piacot az összes sportesemény közül. Szombaton elkezdődik a rájátszás, előzetesünkben pedig esélyeket latolgatunk, csapatokat elemzünk, fogadási stratégiákat ajánlunk. Az NFL és a Super Bowl fogadások a legnépszerűbbek közé tartoznak Amerikában, hatásuk Magyarországra is begyűrűzik.

Fejlett statisztikai adataink a PFF és az rbsdm.com oldaláról származnak, a szorzók pedig 2023.09.26 16:00-ai képet mutatnak.

Ki nyeri a Super Bowlt?
Bet365 bónuszUnibet bónusz22bet bónusz
Kansas City Chiefs7,007,007,00
San Francisco 49ers7,007,007,00
Philadelphia Eagles7,508,007,50
Miami Dolphins10,0010,0011,00
Buffalo Bills11,0011,0010,00
Dallas Cowboys12,0012,0010,00
Ki fogja megnyerni a Super Bowl-t?

A Super Bowl-esélyes csapatok

Kansas City Chiefs

Patrick Mahomes a liga legjobb irányítója, és ő lesz az oka annak, ha a Chiefs ismét megnyeri a Super Bowlt. Az elkapósor gyengébb, mint a tavalyi bajnokcsapat elkapósora volt, ezért a tight enden, Travis Kelce-n óriási teher van, hogy a „hátán cipelje” a KC passzokat elkapó egységét.

A védelem is sokat fejlődött, ami egyáltalán nem volt szokásos Andy Reid csapatainál. Zsinórban hétszer nyerte meg csoportját a Chiefs, és idén is óriási favoritok az AFC Nyugat megnyerésére.

Philadelphia Eagles

Az Eagles zárt a legjobb mérleggel az egész alapszakaszban (14-3) tavaly, a Super Bowlban drámai körülmények között vesztették el. Jalen Hurts fantasztikus szezont produkált, ezért idén a szezon előtt az egyik MVP-favorit volt a fogadóirodáknál. Az Eagles támadósémája a legösszetettebb a ligában, és borzasztóan nehéz megállítani. Howie Roseman general manager remek csapatot rakott össze, a védelem is a jobbak közé tartozik a ligában.

Ami komoly előnyt adhat az Eagles számára, azok a negyedik kísérletnél meghozott döntések, messze ők a legjobb döntéshozók a ligában abban, hogy adott szituációban érdemes-e megpróbálni megszerezni az első kísérletet, vagy puntolni kell.

San Francisco 49ers

A 49ers tavaly NFC-döntőig jutott el, Brock Purdy irányító felgyógyult könyéksérüléséből a nyáron, a Frisco pedig idén is kiválóan kezdte a szezont. Bár, továbbra is kicsi a minta Purdy kapcsán, aki az utolsó draft pick volt a 2022-es drafton.

A Niners kerete talán a legerősebb a ligában, kiváló védelmük van, Kyle Shanahan vezetőedző pedig hatékony támadósort vezet rendszeresen győzelemre. Christian McCaffrey, George Kittle, Brandon Aiyuk, Deebo Samuel mind kiváló játékosok az offense-ben.

Miami Dolphins

A Miami Dolphins egészen parádésban kezdte a szezont. Egy hónapot követően Tua Tagovailoa a favorit az MVP-díj elnyerésére, a csapat 70 pontot szerzett a Denver Broncos ellen, ami a második legtöbb a történelemben.

Tagovailoa minden releváns statisztikai mutatót vezet, ráadásul utcahosszal. Mike McDaniel emellett kiváló futójátékot installált csapatába, Tyreek Hill és Jaylen Waddle pedig parádés elkapóduót alkotnak. A Buffalo Bills mellett a Miami is esélyes lehet egy rájátszásbeli menetelésre, a csapat védelme nem annyira kiváló, a sok szezon előtti sérülések megtépázták a védelmet, de így sem neveznénk gyengeségnek.

Buffalo Bills

A Bills nyerte az AFC Keleti csoportját az elmúlt 3 évben, és idén is versenyben lesznek a csoportgyőzelemért. Josh Allen hajlamos kilengő játékra, mivel nem a legpontosabb irányító, ám agresszív passzaival és futójátékával egy rémálmot jelent az ellenfelek védőkoordinátorainak számára.

A Bills védelme is jól kezdte a szezont, aminek jól kell teljesítenie az olyan elit támadóegységek ellen, mint a Kansas City, a Miami, vagy a Jacksonville. Stefon Diggs sok problémát okozott az öltőzben a szezon előtt, de remek játékkal kezdte az idényt.

Dallas Cowboys

A Cowboys 40-0-s győzelemmel kezdte a szezont, a csapat nagyon ígéretes szezonnak tekinthetett elébe a nyári szünetet követően. Stephon Gilmore és Brandin Cooks érkezése tovább erősítették a keretet, amelyet Will McClay kiváló draftjainak köszönhetően állítottak össze. Azonban Trevon Diggs térdsérülése komoly gondot okozhat a szezon hátralévő részében, ahogyan azt láthattuk az Arizona Cardinals ellen is.

Micah Parsons a liga egyik legjobb védője, vezetésével egy elit védelme lehet idén a Cowboysnak, a kérdés már csak az, hogy képes-e elég pozitív játékot bemutatni Dak Prescott a legfontosabb pillanatokban. Mivel az NFC idén nagyon gyenge, nagyon valószínű, hogy az Eagles-49ers-Cowboys hármasból kerül ki az NFC-t a Super Bowlban képviselő csapat személye.

Fogadási piacok

Nagyon bő fogadási lehetőségekről lehet beszélni az NFL kapcsán. A legnépszerűbbek a győztes, hendikep, pontok száma fogadási piacok, de ezeken túlmenően elképesztő mennyiségű fogadási lehetőséggel találkozhatunk. Ha a sportfogadónak van egy elképzelési a mérkőzés alakulásáról, nagyon sok módon nyerhet pénzt a bukmékerektől. Ha például fejlett statisztikában két kevésbé hívő vezetőedző mérkőzésére fogadna, érdemes fogadni arra, hogy sok punt és mezőnygól lesz a mérkőzésen.

NFL bukmékerek

Egyéni játékos statisztikákra is lehet fogadni, amelyek szintén nagyon izgalmasak tudnak lenni a fogadó számára, még ha itt is túl magas számokat adnak meg a bukmékerek szándékosan, hiszen az emberek a támadójátékot részesítik előnyben.

bet365
NépszerűAjánlott
Kifizetési arány
91-95%
Fogadási piacok
14/14
Unibet
NépszerűAjánlott
Kifizetési arány
95-97%
Fogadási piacok
14/14
22Bet
NépszerűAjánlott
Kifizetési arány
95-95%
Fogadási piacok
11/14

A legjobb Magyarországon is elérhető fogadóirodák az NFL-kapcsán a Bet365 és az Unibet mondható. Ezen bukmékerek NFL fogadási kínálata iszonyatosan bő, ami aztán még tovább duzzad a Super Bowl fogadásokkal.

Fogadási stratégia: Érdemes használni a vsin.com weboldalt, azon belül a betting resources fülnél látható betting splits felületet. Itt nagyon hasznos információkhoz lehet jutni a DraftKingsen leadott fogadások kapcsán. A felület megmutatja a beérkezett szelvények (bets) és a beérkezett fogadási tétek arányát (handle), amiből kikövetkeztethető, hogy a laikusok mit várnak, és hogy a profi fogadók mit várnak, valamint, hogy milyen eredmény lenne jó a kaszinó számára.

Érdemes a kaszinók oldalára állni (vagyis, ha a szelvények és a pénz több mint 50%-a ugyanarra a csapatra érkezik, érdemes az ellenfélre fogadni, legalább valamilyen hendikeppel.

Hogyan működik a lebonyolítás?

32 csapat szerepel a Nemzeti Futball Ligában (NFL), ahol két főcsoportban négy-négy csoportban négy csapat szerepel, tehát összesen nyolc divízió van, divíziónként négy csapattal. Főcsoportonként a négy csoportgyőztes és a három-három legjobb mérleggel rendelkező csapat kerül be a rájátszásba. Az alapszakaszban 17 mérkőzést rendeznek.

A rájátszás egy mérkőzésből álló párharcokból állnak, ami nagyon megnöveli a véletlenszerűség jelentőségét, vagyis a jobb csapat nem mindig nyer, ez nem az NBA, az NHL, MLB, ahol négy meccset kell nyerni egy párharcban.

2023-as szezon

Nagyon különös alapszakaszt láthattunk idén. Az irányítók teljesítménye az átlagosnál gyengébb volt a szokottnál, ezért a gyengébb csapatok is képesek voltak 6-8 győzelmet aratni. Az offense-ek teljesítménye visszaesett, a védelmeké javult. Ezt az is bizonyítja, hogy a pontok felett/alatt fogadási piacokon idén is az alatt zárt jobban, méghozzá 151-119 arányban (vagyis a mérkőzés előtt meghatározott pontmennyiségnél 151-szer volt kevesebb, 119-szer pedig több, 56%). Hendikep szempontjából a legfontosabb számok a 3, 6, 7, 10 az NFL-ben.

Összességében elmondható, hogy mivel a rekreációs fogadók szeretnek sok pontos mérkőzéseket látni, jobb értékűek a kevés pontos mérkőzésre tett tippek.

Az MVP Patrick Mahomes, a Kansas City Chiefs irányítója lett, aki az első kiemelési helyig vezette a Chiefst, amely zsinórban hetedik csoportgyőzelmét aratta.

Az alábbi táblázatban a playoff résztvevők Super Bowl megnyerésére vonatkozó szorzóit találod, alatta pedig a csapatok esélyeit elemezzük eddigi teljesítményük alapján.

A Bet365, az Unibet és a 22bet is bőséges fogadási piaccal rendelkezik, a Super Bowl előtt pedig külön előzetessel fogunk jelentkezni, amelyben nem csak a mérkőzésről, hanem az egyéb speciális Super Bowl-fogadásokkal is foglalkozunk majd (pl. amerikai himnusz hossza).

A főcsoportdöntőkben Kansas City-Cincinnati, Philadelphia-San Francisco mérkőzéseket rendeznek vasárnap.

Rájátszás menetrendje

A Wild Card-kört követően főcsoportelődöntőket, majd a főcsoportdöntőket fogják megrendezni a Super Bowlhoz vezető úton. Az itt győztes csapatok játszák majd egymással a Super Bowl LVII-t Arizonában, Glendale-ben.

Tudnivalók a Super Bowl-ról

  • Hol? 🏟️ A Super Bowl LVIII-t Las Vegasban, az Allegiant Stadionban rendezik (Befogadóképesség: 65.000). A stadion szezon közben a Las Vegas Raidersnek ad otthont.
  • Mikor? ⏰ Február 11-én (magyar idő szerint február 12-én 0:30-kor).
  • Hol nézhetem a Super Bowlt? 📺 Magyarországon az Aréna4 csatornáján lehet figyelemmel kísérni az NFL mérkőzéseit.
  • Halftime show? 🎤 Mindig nagy érdeklődéssel várják a Super Bowl félidei műsorát (Halftime show).

A Super Bowlt megelőző felvezetőnkben a nem mérkőzéssel kapcsolatos fogadási lehetőségeket is megvizsgáljuk majd, hiszen nincsen még egy egynapos sportesemény, amely annyi fogadási kínálattal rendelkezik egy adott évben, mint a Super Bowl.